lauantai 6. joulukuuta 2008

Näin miljoonakaupungissa pyöräillään

Sillä välin kun Suomi juhlii itsenäisyyspäivää, Espanja juhlii "perustuslain päivää" (Día de la Constitución), joka on ainakin lähes itsenäisyyspäivän espanjalainen vastine - aina hyvä tuuri, että päivä on sama, eikö?. Katalaanit eivät tosin ilmeisistä syistä ole aivan niin innoissaan kyseisestä päivästä, mutta luulisi, että ylimääräinen pyhä kelpaa innokkaimmillekin separatisteille:)! Koska ilma oli tänään kaunis ja aurinkoinen, päätimme viettää pyhäpäivää tekemällä pienen pyöräretken rannalle esitellen samalla, miten Barcelonassa pyöräillään!

Niin muuten, lisäyksenä viime kerran tekstiin sanottakoon, että meidän yliopistolla humanistisen tiedekunnan valtaus ei ole edelleenkään päättynyt. Tämä tarkoittaa, että Saijalla ei ole ollut kahteen viikkoon puolia luennoistaan eikä Mikolla luennon luentoa... Saa nähdä onko ensi viikollakaan...

Mutta takaisin asiaan. Barcelonassa toimii julkisen liikenteen jatkeena pyöräjärjestelmä "Bicing" (lausutaan "bising" - bici tarkoittaa espanjaksi polkupyörää). Bicejä löytyy kaupungin alueelta lähes 400 asemalta, joista voi bicin lainata itselleen ja palauttaa sitten matkan päätteeksi mille tahansa toiselle asemalle.



Saadaksesi pyörän irti telineestään tarvitset bicing-kortin, jonka saa tilattua internetistä. Ulkomaalainen tarvitsee Bicing-korttia varten espanjalaisen henkilöllisyysnumeron, jonka saaminen olikin yksi vaikeimmista byrokratiaviidakoista täällä tähän asti... Mutta nyt meillä joka tapauksessa on sekä henkilöllisyysnumerot että Bicing-kortit! Kortti maksaa 24 euroa vuodessa ja tällä rahalla saa pyöriä käyttää ilmaiseksi 30 min kerrallaan.



Kun saat pyörän irti telineestä, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa onko ketjut paikoillaa, jarrut toimii ym. Lampun ja vaihteiden toiminen on luonnollisesti lisäbonusta, mutta liikoja ei julkisessa käytössä olevilta pyöriltä voi odottaa. Ja sitten ei kun ajelemaan!



Turvallista matkaa!




Kaupungilla on pyöräilijöitä todella paljon, sekä omilla pyörillään että julkisilla biceillä. Pyöräilijät onkin otettu hyvin huomioon: pyöräkaistoja löytyy monilta kaduilta. Yleensä matkat pystyy hyvin suunnittelemaan pyöräkaistaisten katujen mukaisesti, mutta mikäli pyöräkaistaa ei ole, pyöräilemme yleensä jalkakäytävällä, joka täällä on myöskin erittäin yleistä (laillisuudesta en tiedä, mutta täkäläiset eivät olekaan suomalaisen nipoja). Tällä haluan siis rauhoitella mahdollisesti huolissaan olevia vanhempia: ollaan me ihan turvassa täällä!




Tällä kertaa matkamme kulki samaisen puiston läpi, jossa yleensä käymme lenkillä. Tänään puistossa oli kauniin ilman kunniaksi paljon ihmisiä, mutta kuten näätte puiden lehdettömyydestä niin on se syksy saapunut Barcelonaankin; näinkin lämpimät päivät (noin 15 astetta) ovat olleet lähiviikkoina harvassa.




Kun saavuimme Olympiakylän (Vila Olímpica) rannalle, jätimme bicit tähän ja jatkoimme matkaa jalkaisin rannalle.



Ja mikäs onkaan mukavampi tapa viettää lauantaipäivää kuin kaivaa kassista esille kirja ja nauttia auringonpaisteesta rannalla!

/Saija

Ei kommentteja: