maanantai 24. marraskuuta 2008

No Bolonya!

Viime torstaina koko Espanjassa osoitettiin mieltä Bologna-reformia vastaan. Bolognalla tarkoitetaan siis sitä yliopistouudistusta, jonka myötä Suomessakin opintoviikot muuttuivat opintopisteiksi ja ylemmästä korkeakoulututkinnosta tuli kaksivaiheinen: ensin kandi ja sitten maisteri. Myös tämän uudistuksen myötä me molemmat pystyimme vaihtamaan kandin jälkeen tekemään maisterivaihtetta Suomeen.




Kuvassa yllä on kokoontunut väkeä kaikista Barcelonan yliopistoista osoittamaan mieltään Bolognaa vastaan. Argumentteina on, että Bolognan myötä valtion sijasta yliopistoja rahoittaisi yhä enemmän yritykset, jonka seurauksena yliopisto yksityistyisi ja "epätuottavat" alat (kuten suurin osa humanistisista aloista) jäisivät alakynteen. Tämän vuoksi yksi iskulauseista, jotka kajahtelivat mielenosoituksen aikana kaduilla oli "No no no a la privatizació!".

Toinen syy Bolognan-vastaisuuteen on, että koska uudistus kannustaa opiskelijoita lukemaan maisteriksi asti, tulee opiskeluvuosia lisää, ja sehän nyt on tietenkin kamalaa! Pitäisikö espanjalaisten oikeasti nostaa akateemisen koulutuksen tasoaan?? Vähemmästäkin on syytä nousta barrikadeille. Nykyään espanjalainen yliopistotutkinto siis tarkoittaa kolmea vuotta opintoja (joka vastaa suunnilleen meidän kandia), jonka jälkeen ei tehdä minkäänlaista päättötyötä (kuten meillä kandissa pro seminaari ja maisterissa gradu). Täältä saa siis yliopistosta paperit ulos heti, kun on vaan riittävä määrä opintopisteitä kasassa. Koska Bolognan tarkoitus on yhdenvertaistaa eurooppalaiset yliopistotutkinnot, ei ehkä ole kummallista, miksi tällaista tutkintoa pitää muuttaa...


Kuvassa yllä mielenosoitus marssii Barcelonan keskustassa Plaça Catalunyan ohi. Takana näkyy El Corte Inglés (tavaratalo).


Poliisitkin olivat varustautuneet mielenosoitukseen. Onneksi väkivaltaisimmat mielenosoittajat eivät meidän läsnäollessamme vielä olleet saapuneet paikalle, koska kuvassa poliiseilla on vielä aika rauhalliset oltavat. Telkkarista näimme illalla, miten vähän myöhemmin tämän kuvan ottamisesta oli joukko mielenosoittajia ottanut yhteen poliisin kanssa.




Meidän yliopistollammekin näkyy Bolognan-vastaisuus kaikkialla. Ikinä en ole nähnyt niin paljon graffiteja kuin viime päivinä meidän koulun seinillä! Kuvassa ylhäällä lukee "Me opiskelijat päätämme", "Bologna EI!" ja "äänestys KYLLÄ". Viimeisin siis tarkoittaa sitä, että opiskelijat haluavat asiasta äänestettävän kaikkien opiskelijoiden kesken. Onpas herttaista, ajattelee tässä kohtaa kyyninen Saija, koska meiltä taviksilta sitten yleensä kysytään mielipidettä päätöksiä tehdessä??


Kun tänään (maanantaina) tulin luennolle, oli seinässä vastassa yllä oleva teksti: "Vallattu tiedekunta".


Humanistisen tiedekunnan aulassa näytti tältä: tiedekunta oli todella vallattu. Tekstin suomennos: "Bolognaa vastaan valtaamme luokat". Opiskelijat olivat siis eilen tulleet nukkumaan koululle ja aikovat kuulemma majaillla siellä koko viikon, ellei muutoksia Bologna-suunnitelmiin tule. Tänään humanistisessa tiedekunnassa ei ollut kenelläkään luentoja, ja jos valtaus jatkuu uhkauksien mukaan koko viikon, tulee Mikolle lomaviikko koulusta! Mulla on vain puolet kursseista humanistisesta tiedekunnasta (ja toiset puolet kääntämisen ja tulkkauksen tiedekunnasta), joten mulla on ikävä kyllä huomennakin aikainen herätys...

/Saija

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Bolognan prosessi

Bolognan prosessin promootio Suomessa
Euroopan komissio tukee eurooppalaisen korkeakoulutusalueen luomiseen tähtäävän Bolognan prosessin tunnetuksi tekemistä Euroopassa EU:n Erasmus-ohjelman kautta. Komission taloudellista tukea myönnetään kansallisen Bologna-promottoriryhmän toimintaan komission ja kunkin EU-maan Erasmus-toimiston solmiman sopimuksen mukaisesti.
Eternalmente, viva Bologna!

Anonyymi kirjoitti...

On kyllä taas todella realistisella pohjalla espanjalaisten kanssatoveriemme touhuilu. Viettämällä leirikouluyö (punkkaamalla koululla) se EU-tasolla tehty päätös varmaankin sitten kumotaan ihan vallan. Mutta mikään syyhän ei ole liian vähäinen aiheuttamaan kunnon mielenosoitusmekkalointia.

sirpa kirjoitti...

Hih, on se vaan hauskaa, miten euroopassa (eli Ranskassa ja näköjään myös Espanjassa) osataan harrastaa kansalais anarkiaa huomattavasti toisessa mittakaavassa kuin Suomessa. Suomalaiset tuntuu kyllä ylipäänsä olevan aika tottelevaista kansaa muihin verrattuna :-)

sirpa kirjoitti...

Ai niin, Saija piti sanoa vielä se, että kansanäänestyksiä ennen Suomessa ainakin järjestetään riittävän monta galluppia, että saatais selville mitä mieltä kansa on. Jos kansa on samaa mieltä kuin päättäjät, voidaan kansanäänestys järjestää. Jos taas kansa on eri mieltä, niin silloinhan ei kansanäänestykselle ole mitään tarvetta. Näinhän se menee. Ja sit viimekädessähän voidaan järjestää aina "suuntaa antavia" kansanäänestyksiä, joiden tuloksesta voidaan aina poiketa, jos tulos ei ollut mieleinen. Niin että näin tavisten mielipidettä kuunnellaan :-)